Descriere

Programul “Plan de Viață”  contribuie la integrarea socială și profesională a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială la vârsta de 18 ani, când cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să iasă de sub tutela statului și sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.

Dacă pentru majoritatea tinerilor vârsta de 18 ani este motiv de bucurie, pentru ei este motiv de teamă. Teamă că părăsesc singurul loc în care au stat vreodată, că nu mai au ceea ce numeau familie, colegi, prieteni. Se trezesc singuri pe lume, de multe ori neștiind încotro s-o apuce. În plus, în copilărie și în adolescență, au fost privați de multe lucruri și, în special, de educația “de acasă”, piatra de temelia în dezvoltarea caracterului, a devenirii adulte. Astfel ei, la 18 ani, au multe carențe, ceea ce îi duce de multe ori către alegeri greșite pentru viața lor. 

În cadrul primei ediții, derulată în perioada ianuarie 2020 – ianuarie 2022, au fost selectați în program 10 tineri cărora li se asigură cămin, job-uri și consiliere, pentru a le facilita integrarea socială.

Poveștile celor 10 tineri pot fi urmărite pe www.plandeviata.ro care pe lângă componenta de comunicare și resurse utile pentru orientare în carieră, integrează și oferte de joburi la care tinerii ce se pregătesc să părăsească sistemul instituționalizat de protecție pot să aplice. Companiile care doresc să sprijine procesul de integrare socială a tinerilor pot să-și creeze cont și să posteze job-uri potrivite pentru aceștia.

 

LANSARE PROGRAM

Asociația The Social Incubator împreună cu AFI Europe România au lansat în data de 11 noiembrie 2020, programul social „Plan de Viață”, un proiect dezvoltat la inițiativa McCann PR România.

Scopul proiectului este de a-i ajuta pe acești tineri să își asigure independența pe termen lung, să se integreze social și profesional. Programul este unul complex, personalizat pe nevoile și specificul fiecărui tânăr și axat pe patru piloni: dezvoltare personală, educație, integrare pe piața muncii și obiective punctuale (sănătate, spații locative, initiative de antreprenoriat), tinerii dobândesc aptitudinile necesare tranziției către viața adultă și încrederea de care au nevoie pentru a putea să-și facă auzită vocea.

Metodele folosite în cadrul programului sunt: consiliere vocațională și psihologică; ateliere de autocunoaștere și orientare în carieră; vizite exploratorii și stagii de practică; programe de mentorat și ulterior, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă plătit”, a declarat Adriana Preda, Director Executiv Asociația The Social Incubator.

Comunicatul de presă integral aici

PARTENER

Program de integrare socială susținut de AFI Europe România.