Media

 

ResponsABIL editia a IV-a
Adriana Preda, CEO-ul The Social Incubator − Prima româncă selectată în cadrul programului Obama Scholar

[București, România] – Asociația The Social Incubator are bucuria de a anunța că Adriana Preda, CEO-ul organizației, este prima româncă selectată în cadrul prestigiosului program Obama Scholars.
Adriana va face parte din cel de-al șaselea grup de Obama Scholars, participând în anul universitar 2023-2024 la un program integrat în cadrul Universtității Columbia din New York, unde se vor alătura 12 lideri sociali în ascensiune, din întreaga lume.
Contribuind la integrarea socială și profesională a tinerilor români care provin din medii vulnerabile, Adriana Preda este din 2017 CEO-ul The Social Incubator, o organizație care sprijină dezvoltarea socială, educațională și profesională a tinerilor aflați în situații de risc.
Lucrând cu copiii și adolescenții care se pregătesc să părăsească sistemul de plasament, asociația susține peste 30.000 de tineri din 30 de județe.
Sub coordonarea Adrianei, organizația a crescut de la cinci la 54 de angajați cu normă întreagă și și-a extins portofoliul de parteneriate corporate, colaborând cu companii de renume, naționale și internaționale.

The Social Incubator a implementat peste 50 de proiecte pentru tinerii vulnerabili expuși la riscuri majore, precum traficul de persoane și violența domestică, vizând teme precum dezvoltarea profesională, integrarea pe piața muncii și reziliența psiho-socială.

Obama Scholars este un program de referință pentru activitatea Fundației Obama de a dezvolta următoarea generație de lideri, oferind participanților acces la abilități, instrumente și experiențe cheie care îi vor ajuta să amplifice impactul muncii lor la nivel global. Liderii sociali vor participa în cadrul unui program academic integrat, dezvoltat de Universitatea Columbia și
Universitatea din Chicago, în parteneriat cu Fundația Obama. Totodată, experiența participanților va fi îmbogățită prin programe de dezvoltare a capacităților de leadership care vor include training-uri, oportunități de networking și consultanță personalizată după absolvire. Programul condus de Fundație va începe pe 7 septembrie, printr-o sesiune de orientare la Chicago.
„Programul Obama Scholars oferă viitoarei generații de lideri posibilitatea să facă schimb de informații despre munca lor cu alți colegi din diferite zone geografice, colaborând, în același timp, pentru rezolvarea unor provocări complexe”, a declarat Valerie Jarrett, CEO-ul Fundației Obama. „Suntem nerăbdători să cunoaștem noua generație de lideri sociali, aceștia alăturându-se unei rețele de oameni care își aduc contribuția pentru a devolta o lume mai puternică, mai sustenabilă și mai incluzivă.”
Sunt foarte mândră și onorată să fiu participant în acest program dezvoltat de Fundația Obama și în egală măsură încântată de această nouă oportunitate extraordinară! Fără îndoială, Programul acesta va fi extrem de util pentru a dezvolta în continuare asociația pe care o reprezint și a răspunde nevoilor a sute de mii de copii și adolescenți din România aflați în îngrijire instituțională”, a menționat Adriana Preda, CEO The Social Incubator.
Programul Fundației Obama de la Universitatea Columbia va primi 12 bursieri din 12 țări pentru o rezidență de nouă luni în cadrul Columbia World Projects.

Participanții se vor implica în programul multilateral al instituției pentru a-și aprofunda cunoștințele și abilitățile și pentru a dezvolta noi capacități și rețele care le vor accelera impactul asupra lumii. Persoanele selectate
vor participa la seminarii săptămânale, ateliere de dezvoltare personală și profesională, cursuri acreditate și alte programe personalizate, dezvoltate în parteneriat cu Fundația.
Programul Obama Foundation Scholars este un program conceput pentru a inspira, a încuraja și a conecta liderii emergenți cu instrumentele de care au nevoie pentru ca eforturile lor să fie mai eficiente și să aibă un impact mai ridicat în comunitățile lor globale. De la începuturile sale, în 2018, Obama Foundation Scholars a sprijinit 132 de lideri din 59 de țări, toți lucrând activ pentru a rezolva problemele stringente de astăzi. Pentru a afla mai multe despre noua generație de lideri sociali 2023-2024, vizitați obama.org/programs/scholars.

Despre Asociația The Social Incubator Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative. Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale, care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate.

În 9 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 50 de proiecte implementate în 38 de județe, peste 35.000 de tineri participanți la ateliere de dezvoltare personală și profesională și 2036 tineri susținuți în cadrul programului principal al asociației “Tineri de Viitor”, cu arii multiple de intervenție, la nivel național.

https://asociatiasocialincubator.org/
Media contact: Ogilvy România

ResponsABIL editia a IV-a
RAPORT „ÎMPREUNĂ PENTRU UCRAINA” DESPRE VIAȚA REFUGIAȚILOR UCRAINENI DIN BUCUREȘTI

Refugiații ucraineni din București sunt recunoscători pentru ajutorul primit de la români, dar vor acasă. Cei mai mulți dintre ei sunt mulțumiți de adăpostul găsit în Capitală, dar spun că acomodarea nu e deloc ușoară și abia așteaptă să se termine războiul, pentru a reveni în Ucraina, arată concluziile unui raport din cadrul proiectului „Împreună pentru Ucraina” derulat de Asociația The Social Incubator.

„De îndată ce se termină războiul, vrem să ne întoarcem acasă, dar România ta rămâne în inimile noastre”, spune unul dintre refugiații ucraineni din București, intervievat în cadrul proiectului.

Raportul elaborat de sociologele Alexandra Deliu și Elena Trifan face parte din proiectul „Împreună pentru Ucraina” derulat de Asociația The Social Incubator și finanțat de CARE International UK, SERA Romania și FONPC. Proiectul are ca scop identificarea și analizarea nevoilor refugiaților ucraineni, dar și a instrumentelor care au ajutat la integrarea lor în România.

Cercetarea a fost desfășurată în perioada martie – iunie 2023, cantitativ, printr-un sondaj online la care au răspuns 240 de persoane, dar și calitativ, prin interviuri cu 22 de refugiați ucraineni, care locuiesc în București, pentru a explora mai detaliat cum trăiesc refugiații și ce probleme întâmpină.

Cine sunt și cum trăiesc refugiații ucraineni din București

Peste 85% dintre respondenți au venit în România în 2022, în grupuri de 3-5 persoane, în care se aflau și copii. Peste 98% sunt femei, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 39 ani.

Aproximativ 65% dintre respondenți au studii superioare, cazurile celor cu un nivel foarte redus de educație (școală primară) sau foarte înalt (doctorat) fiind doar excepții.

Atât datele cantitative, cât și cele calitative arată faptul că refugiații ucraineni stabiliți în București, cuprinși în eșantion, tind să fie mulțumiți cu condițiile de locuire, se arată în raport. 

Cele mai dese mențiuni în materie de probleme cu locuirea se referă la lipsa spațiului necesar (care include și lipsa intimității) și adecvat mobilat și utilat. Faptul că cei mai mulți se declară mulțumiți cu condițiile de locuire, dincolo de lipsurile care apar, denotă existența unor așteptări care vizează mai degrabă satisfacerea unor nevoi de bază (în acest caz, a avea un acoperiș deasupra capului), se mai arată în concluziile raportului.

Experiențe cu sistemul românesc de sănătate

Aproximativ două treimi dintre refugiați spun că au probleme de sănătate, și tot atâția au accesat servicii medicale de când sunt în România. Jumătate dintre cei care nu au accesat servicii medicale spun că au încercat să o facă, dar nu au reușit. Mai mult, o cincime dintre respondenți au vrut, dar n-au reușit să se înscrie la un medic de familie.

Nevoia principală menționată în cadrul sondajului este aceea a accesului la servicii medicale gratuite. Pornind de la datele acestei cercetări, sistemul medical românesc pare să pună probleme grupurilor vulnerabile, fără acces la resurse/cu acces deficitar, mai ales în condițiile în care există diferențe culturale și, asociat cu ele, bariere lingvistice, arată raportul.

Pe de altă parte, mai mulți refugiați și-au exprimat recunoștința față de medicii români, față de voluntari, precum și față de bunătatea și sprijinul pe care le-au primit în timpul experiențelor lor de asistență medicală, arată raportul.

Cel mai greu este să-și găsească de muncă

Rezultatele raportului arată că angajarea este un domeniu în mod deosebit problematic pentru refugiați. O mică parte dintre persoanele cuprinse în eșantion au un loc de muncă, restul de patru cincimi nefiind integrate pe piața muncii.

Problematic este faptul că cei care nu lucrează sunt de regulă în această situație pe fondul barierei lingvistice ori a programului de lucru care ridică probleme, inclusiv cu privire la îngrijirea copiilor, se mai arată în raport. 

Problema majoră cu care se confruntă refugiații din eșantion în prezent este accesul la resurse financiare. Însă, ca și cunoașterea limbii române, accesul la resurse financiare are un caracter transversal, având impact în toate celelalte domenii.

Vor să se întoarcă în Ucraina

Mulți dintre refugiați își doresc să se întoarcă în Ucraina, acasă, dar își dau seama că nu pot să prevadă când se va întâmpla acest lucru. În plus, cei care vor să rămână în România nu sunt siguri că vor avea cum să se susțină financiar aici, mai ales cei cu cunoștințe limitate de limba română, cei care nu pot munci din motive de dizabilitate sau de vârstă, persoanele care au alte rude în îngrijire.

De asemenea, apare și o grijă legată de incertitudinea statutului legal în țară și cât vor avea voie să mai rămână, se mai arată în concluziile raportului.

O preocupare comună exprimată de refugiați a fost lipsa conexiunilor sociale și a prietenilor în noul lor mediu. Aceștia au menționat dorința de a avea pe cineva cu care să-și petreacă timpul liber și de a stabili o rețea de sprijin.

Și participarea la sistemul de educație românesc ridică probleme pentru refugiații ucraineni, care au menționat obstacole legate de necunoașterea limbii române sau de dificultatea procesului de înscriere. Pe de altă parte, majoritatea celor care au reușit să acceseze sistemul educațional din România s-au declarat mulțumiți.

Proiectul „Împreună pentru Ucraina”

Asociația The Social Incubator s-a implicat încă de la debutul războiului din Ucraina, din februarie 2022, în criza refugiaților. Au fost organizate diverse tipuri de intervenție, inclusiv vizite la graniță, cu un rol în stabilirea cazărilor inițiale pentru refugiați în București și furnizarea de provizii esențiale, cum ar fi alimente și cartele telefonice.

Inițiativele Asociației The Social Incubator s-au continuat firesc în cadrul proiectului „Împreună pentru Ucraina”, ale cărui principale direcții de acțiune sunt următoarele:

  • Acordarea de sprijin imediat refugiaților prin furnizarea de bunuri de primă necesitate, cum ar fi alimente, produse de igienă, consiliere profesională și mediere în vederea accesului pe piața muncii din România, precum și asistență logistică pentru educația tinerilor și copiilor și facilitarea accesului la servicii medicale și medicamente.
  • Asigurarea aprovizionării și renovării centrelor pentru a oferi un minim de confort refugiaților care sunt nevoiți să locuiască în aceste facilități pentru perioade lungi de timp.
  • Întreprinderea de activități orientate spre integrarea socio-profesională, inclusiv organizarea de târguri de locuri de muncă, oferirea de consiliere profesională și coordonarea de activități recreative pentru a promova un sentiment de comunitate și bunăstare.

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.

Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale, care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate.

În 9 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 50 de proiecte implementate în 38 de județe, peste 35.000 de tineri participanți la ateliere de dezvoltare personală și profesională și 2036 tineri susținuți în cadrul programului principal al asociației – „Tineri de Viitor”, cu arii multiple de intervenție, la nivel național.

https://asociatiasocialincubator.org/

Media contact: Ogilvy Romania

ResponsABIL editia a IV-a
Asociația The Social Incubator și echipa KRUK România lansează ResponsABIL, ediția a IV-a

ResponsABIL, programul educațional dedicat dezvoltării independenței și responsabilității financiare a tinerilor din medii vulnerabile, susținut de echipele KRUK România și Asociația The Social Incubator, continuă cu cea de-a patra ediție.

Prin ResponsABIL, Asociația The Social Incubator și KRUK România sprijină, în 2022, 60 de tineri din sistemul de protecție, cu vârste cuprinse între 16 – 24 de ani, din județele Prahova și Dâmbovița. Programul educational propus este menit să îi ajute pe beneficiari să preîntâmpine situații de risc, prin cultivarea abilităților care îi pot ajuta să ia decizii de viață cât mai corecte – cum sunt încrederea în sine și educația financiară. Capabilitățile astfel dobândite îi pot susține atât în performanța școlară, prin creșterea promovabillității sau prevenirea abandonului școlar, precum și integrarea în mediul profesional.

Prin activitățile din cadrul ResponsABIL, tinerii ajung la un nivel mai mare al încrederii în sine, au o motivație mai puternică și fac progrese remarcabile în domeniile independență financiară și angajabilitate.

Tinerii vor participa la ateliere de educație financiară și la activități de dezvoltare personală. Activitățile ResponsABIL 2022 includ, pe lângă atelierele tematice, un eveniment online “Ziua Carierei”, cu  invitați din domenii  diverse de activitate, vizite exploratorii la potențiali angajatori, provocări practice, dar și premii pentru implicare.

În edițiile anterioare, 161 de tineri din medii vulnerabile, din județele Timiș, Olt și Vaslui au fost sprijiniți în procesul de integrare socio-profesională. Tinerii au participat la ateliere online cu provocări și au câștigat premii (abordare tip “gamification”), menite să îi încurajeze în procesul de învățare. De asemenea, au participat la ateliere de educație financiară, dezvoltare personală și profesională.

“Această nouă ediție a proiectului ResponsABIL ne provoacă să le propunem tinerilor metode actuale de învățare, de tipul “gamification”, care au avut rezultate foarte bune și la ediția anterioară.

Ne bucurăm de sprijinul și încrederea constantă pe care ni le acordă KRUK România. Un parteneriat de cursă lungă ne asigură cadrul în care The Social Incubator poate concepe noi metode de intervenție și poate sprijini mai mulți tineri din categorii de risc să aibă șansa unui viitor demn prin muncă”, a declarat Adriana Preda, director executiv al Asociației The Social Incubator.

“Tranziția către o viață independentă este o provocare pentru orice tânăr din România. La început de drum, ai nevoie de tot sprijinul de care poți beneficia iar acești tineri talentați merită să aibă acces la una dintre cele mai valoroase resurse pentru ei: educația financiară, care le va permite să aibă tot ceea ce își doresc, de la sănătate, propria sursă de venituri, timp liber, familie, încredere în propriile forțe. Când faci primul pas în circuitul financiar, cel mai important este să planifici cheltuielile, să înveți să le gestionezi. Iar al doilea pas este tot planificarea.

Este, pentru noi, o mare onoare să îi cunoaștem pe acești tineri care, înainte de toate, aleg să participe, să învețe, pun întrebări, se fac auziți. Au înțeles că viitorul lor depinde de ei și că, atunci când cer ajutorul, cineva este întotdeauna acolo să ofere”, explică Cosmina Marinescu, Director General KRUK România.

Innomate
Asociația The Social Incubator anunță finalizarea proiectului “Innomate - Inovație pentru Viitor”

Prin “InnoMate – Inovație pentru viitor”, proiectul-pilot finanțat de Fundația United Way România și implementat de Asociația The Social Incubator, tineri aflați în dezavantaj socio-economic, în situație de vulnerabilitate socială sau cu dificultăți școlare, și-au dezvoltat competențele și abilitățile necesare pentru creșterea șanselor de angajare și planificarea unui drum profesional.

123 de tineri au beneficiat de servicii de consiliere în carieră, si-au identificat abilitățile transferabile și interesele profesionale.
70 de tineri au participat la “Clubul de Antreprenoriat” iar 26 de tineri, organizați în șase echipe, au participat la concursul de idei de antreprenoriat.
Prin programa “Innokit”, 13 cadre didactice au beneficiat de cursul de formare și, ulterior, au lucrat cu elevii pentru dezvoltarea spiritul de inițiativă și a competențele antreprenoriale.
12 cadre didactice au participat la cursul de specializare în ocupația de consilier vocațional.
Proiectul a atras 17 voluntari care s-au implicat în activitățile cu tinerii.

“InnoMate – Inovație pentru viitor” s-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2021, în trei licee din zona București – Ilfov: Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” Buftea, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, București, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” București.

Prin acest proiect, Asociația The Social Incubator și Fundația United Way România au pus în practică obiectivul comun de a ajuta tinerii din medii defavorizate să își cunoască potențialul și de a începe explorarea perspectivelor profesionale.

“Suntem încântați de oportunitatea întâlnirii colegilor de la United Way, de a căror susținere ne-am bucurat pe parcursul derulării proiectului. Este începutul unei frumoase colaborări. Despre beneficiarii “InnoMate – Inovație pentru viitor” pot spune că sunt tineri implicați și preocupați de viitor, care au beneficiat de cunoștințele transferate chiar de profesorii lor și de inspirația insuflată de antreprenorii cu care au interacționat. Tinerii din proiectul “InnoMate – Inovație pentru viitor” ne-au dat speranța de mai bine și credem că investiția în viitorul lor profesional aduce un mare plus în societate.”, a declarat Adriana Preda, director executiv al Asociației The Social Incubator.

“Pentru rezultate cu adevărat bune în lucrul cu tinerii, ne-am îndreptat atenția atât asupra beneficiarului direct, elevii de liceu, cât și asupra cadrelor didactice. Printr-o curriculă dedicată și cursuri de formare le-am oferit profesorilor noi instrumente de lucru și comunicare cu tinerii din medii vulnerabile. Am convingerea că în acest mod am reușit, impreună cu colegii de la Social Incubator, să deschidem orizonturile acelor tineri cu potențial încă nedescoperit”, a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.”

***
Despre Asociația The Social Incubator
Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor defavorizaţi din România prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.
Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor defavorizate.

În 7 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 42 de proiecte implementate în 28 de județe, 8724 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1619 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.
https://asociatiasocialincubator.org/

Despre United Way România
United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.500 de donatori individuali, 37 de donatori majori și peste 100 de companii.

Construim destine - NEPI
Asociația The Social Incubator și NEPI Rockcastle lansează „Construim Destine”, ediția a-III-a

„Construim Destine”, proiectul care își propune integrarea în societate a 90 de tineri aflați în situații de risc, din județele Neamț, Mehedinți, Mureș, susținut de NEPI Rockcastle și implementat de Asociația The Social Incubator, continuă cu cea de-a treia ediție.

Tinerii care iau parte la activitățile din proiect sunt fie instituționalizați, fie provin din familii cu un nivel scăzut al veniturilor sau din familii monoparentale. Ei se confruntă în mod curent cu o serie de aspecte, care îi pot deturna de la un parcurs profesional și de la o viață independentă, susținută prin muncă: lipsa unui sprijin real (emoțional și financiar) din partea familiei sau a tutorelui legal, nivelul scăzut al încrederii în sine, dificultățile de exprimare, dificultățile de adaptare în societate, abandonul școlar.

Prin proiectul „Construim Destine”, Asociația The Social Incubator implică 90 de tineri în activități care vizează orientarea în carieră și identificarea parcursului profesional, explorarea oportunităților de carieră și creșterea gradului de angajabilitate.
Astfel, în perioada aprilie-decembrie 2022, tinerii iau parte la o serie de activități specifice menite să îi direcționeze către integrarea profesională, alături de reprezentanții centrelor comerciale: Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Târgu Mureș și Severin Shopping Center.

Social Financial Trophy
Social Financial Trophy, turneul de tenis în scop caritabil, destinat instituțiilor financiar-bancare, se pregătește de start

Între 6 și 8 mai la București, se desfășoară Social Financial Trophy, turneul de tenis caritabil al instituțiilor din domeniul financiar-bancar. Echipele de jucători amatori de tenis, înscrise de instituțiile financiar-bancare la turneu, își dispută cupa turneului, iar partidele sunt găzduite de Pescariu Sports&Spa, partenerul oficial al evenimentului.

Social Financial Trophy, organizat de Asociația The Social Incubator și de Social Finance Association, este turneul de tenis caritabil dedicat sprijinirii antreprenorilor sociali, aflați la început de drum. Antreprenoriatul social poate aduce lumea business-ului mai aproape de oameni, iar antreprenorii sociali sunt vizionarii care fac lucrurile diferit.

Prin participarea la Social Financial Trophy, amatorii de tenis contribuie la integrarea socio-profesională a tinerilor din medii vulnerabile. Cu fondurile obținute, va fi inițiat un proces de mediere și integrare pe piața muncii în meseria de croitor, în cadrul RetușArt, inițiativa de tip întreprindere socială a Asociației The Social Incubator.
Prin atragerea unor resurse în cadrul turneului, Social Finance Association va facilita accesul la finanțare pentru antreprenorii sociali, aflați la început de drum. Ei vor avea susținerea unui consultant pentru elaborarea business planului și aplicarea la instrumente financiare dedicate.

Sistemul de joc de la Social Financial Trophy se bazează pe un tablou eliminatoriu format din 24 de echipe, iar finala mare este arbitrată în scaun. Un meci constă într-un set cu tiebreak la 6-6.

Match Mentor la bilantul final
Match MEntor își face bilanțul după trei ani de activitate

Timp de trei ani, 172 de tineri din medii vulnerabile, preponderent din sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, au fost susținuți pe parcursul integrării sociale și profesionale, prin Match MEntor, programul organizat de Asociația The Social Incubator și susținut prin Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Principalele obiective ale Match MEntor s-au concentrat pe identificarea intereselor profesionale  ale tinerilor, prin intermediul discuțiilor individuale cu mentorii și prin consiliere vocațională, și pe creșterea gradului de angajabilitate și integrare profesională  a tinerilor, prin intermediul sprijinului personalizat.

Conceptul Match MEntor s-a bazat în mare măsură pe mentorat și a adus împreună tineri și specialiști din diverse domenii de activitate, care să îi susțină moral și să îi îndrume către o viitoare meserie.

În total, 180 de mentori s-au înrolat în Match MEntor. Aceștia le-au oferit tinerilor susținere constantă, i-au motivat să își continue sau finalizeze studiile, au lucrat mult cu tinerii pentru creșterea încrederii în sine și proiectarea perspectivelor profesionale individuale, potrivite înclinațiilor și abilităților lor.

Match Mentor la bilantul final
Proiectul Innomate: Investind în Tineri pentru Viitor

În perioada februarie – iulie 2023, s-a desfășurat proiectul Innomate cu obiectivul ambițios de a crește gradul de angajabilitate a tinerilor aflați în situații de vulnerabilitate. În parteneriat cu United Way, organizația The Social Incubator a coordonat eforturile pentru a oferi oportunități semnificative de dezvoltare tinerilor din mai multe licee din București.

Scopul central al proiectului a fost acela de a sprijini tinerii aflați în situații de dezavantaj social și/sau economic să își crească șansele de a avea o carieră de succes. Proiectul și-a propus să atingă acest obiectiv prin îndeplinirea a trei obiective specifice:
1. Creșterea accesului la servicii de consiliere în carieră pentru 200 de tineri liceeni. Proiectul a oferit tinerilor posibilitatea de a efectua teste de consiliere vocațională, să înțeleagă importanța acestora în definirea viitoarei cariere, să elaboreze CV-uri și să conștientizeze importanța acestora în procesul de recrutare.
2. Dezvoltarea abilităților antreprenoriale, soft skills și metacompetențe pentru 100 de tineri liceeni. Participanții au avut oportunitatea să dobândească cunoștințe practice în domeniul antreprenoriatului și să înțeleagă toți pașii necesari pentru a construi și gestiona un business.
3. Creșterea accesului a 8 cadre didactice și specialiști la specializare profesională în domeniul consilierii vocaționale și dezvoltarea abilităților antreprenoriale la tineri. Aceasta a permis educatorilor să își îmbunătățească cunoștințele și să ofere mai multă orientare tinerilor în a-și construi viitorul.
Proiectul Innomate a implicat 5 licee din București: Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Sectorul 6, Liceul Tehnologic „Mihai Bravu” din Sectorul 4, Colegiul Tehnic Energetic din Sectorul 5, Colegiul Economic „Viilor” din Sectorul 5 și Liceul Tehnologic Nikola Tesla din Sectorul 2.
Împreună cu 21 de profesori dedicați, aceste instituții de învățământ au furnizat cadrul pentru realizarea proiectului.
Un aspect semnificativ al proiectului a fost instruirea celor 21 de profesori pe metodologia InnoKit, care au transferat cunoștințele acumulate către 200 de elevi. Prin 600 de ore de consiliere vocațională individuală, elevii au fost ghidați să-și exploreze interesele și să-și dezvolte planuri de carieră consistente.
Rezultatele au fost impresionante:
– 200 de tineri au fost implicați în testarea de consiliere vocațională, învățând să își elaboreze CV-uri și să înțeleagă importanța acestora în procesul de angajare.
–  100 de tineri au dobândit cunoștințe solide în domeniul antreprenoriatului, urmând pașii esențiali în construirea unui business.
– 60 de tineri au primit feedback în timp real din partea antreprenorilor, contribuind la îmbunătățirea planurilor lor de afaceri.
Pe lângă obiectivele inițiale, proiectul a generat rezultate neașteptate și extrem de valoroase:
– Tinerii au început să conștientizeze beneficiile muncii legale și au demarat demersurile pentru legalizarea muncii lor, prezentând părinților avantajele asociate.
– Participanții la proiect au recunoscut importanța lucrului în echipă și au identificat brainstorming-ul ghidat de profesori drept factor esențial în generarea de idei inovatoare.
– Cadrele didactice implicate au evidențiat valoarea metodologiei InnoKit, declarând că au adus un plus de valoare în educația și dezvoltarea elevilor lor.
Prin proiectul Innomate, tinerii nu doar că au dobândit cunoștințe practice și abilități esențiale, dar au și descoperit potențialul lor de a-și modela propriul viitor. Impactul pozitiv asupra vieților acestor tineri va continua să se resimtă pe termen lung, influențându-i să-și urmeze visurile și să contribuie la societate într-un mod semnificativ.