Pe cine ajutăm

 

Copiii pe care îi ajutăm de obicei de sărbători cresc. Și nu mai au nevoie de o jucărie sau o ciocolată, ci de oameni care să le întindă o mână de ajutor pentru a avea o șansă în viață.

Trimite 1 SMS cu textul JOB la 8845 și ajută cu 2 Euro/lună tinerii care au crescut singuri pe lume, fără plasă de salvare. 
 
Cu 220 Eur/lună ajutăm un tânăr să-și urmeze drumul iar pentru asta facem, printre altele:  
Consiliere psihologică »» învață cum să trăiască cu trauma abandonului.
Consiliere vocațională »»» învață ce abilități are și cum le poate folosi, ce oportunități de job are.
Consiliere integrare pe piața muncii »»» învață să-și facă CV, să aplice pentru job-uri, ce așteptări și provocări presupune un job.
Dar acoperim și nevoi punctuale locative, servicii de sănătate, meditații specifice și alte nevoi.
Într-un an de donații prin SMS, 109 tineri din programul principal al asociației au fost susținuți.
Tineri ca Ionuț, Vio, Florin și Maria au avut o șansă, iar noi ne-am bucurat să-i ajutăm să reușească.

Ce vreau să fac, unde vreau să ajung, merg la un prim interviu, nu m-au mai sunat, încă mai sper, colegii se poartă urât cu mine la muncă, am luat bacul, am luat primul salariu.

În faza de tranziție către viața de adult, tinerii sunt, în general, debusolați. Atunci când nu au plasa de siguranță a familiei și un suport emoțional, când mai și trebuie să iasă din sistem, presiunea este imensă.

Suntem împreună cu tinerii de viitor, pe care îi susținem în etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a se integra socio-profesional. Drumul nu este simplu, uneori sunt doi pași înainte și trei înapoi.

Experiența tinerilor cu care lucrăm este cea care contează cel mai mult la finalul fiecărei zilei. Noi învățăm și ne bucurăm de succesul fiecăruia în parte. Am pornit de la ideea unui „Atunci” și „Acum” pentru cei care au vrut să-și spună povestea și să le dea curaj și altor tineri aflați la început de drum.

Orlando – ‘Vreau să devin antreprenor, dar să îmi urmez și pasiunea: tobele’

A intrat în sistemul de protecție a copilului la 2 ani și a învățat să se descurce singur. După pierderea oamenilor dragi (mama, fratele și sora) s-a refugiat în muzică. Omul care l-a motivat să-și urmeze visurile este profesorul de tobe, care îi condiționa participarea la repetiții de rezultatele școlare.

De 2 ani, de când face parte din familia noastră, a învățat multe. De la redactarea unui CV, până la munca în echipa, și de la prioritizarea taskurilor, până la importanța networkingului.

Vrea să devină antreprenor pentru că poate rezista in situații limită. Consideră că ar putea discuta cu angajații nu din postura de șef, ci de la egal la egal. În viitor speră să aibă ocazia să vorbească tinerilor despre viața lui de pe scena TEDx.

Mihaela – ‘Îmi doresc să devin cel mai bun asistent social’

Mihaela s-a născut la București și a intrat în sistemul de protecție la 8 luni, când a fost abandonată în zăpadă de mama ei. La 5 ani s-a mutat la Huși, unde a crescut în familia de plasament, ca într-o familie adevărată. S-a reîntors în Capitală să urmeze cursurile Facultății de Asistență Socială, fiind absolventă de Master cu media 9,37. În prezent lucrează ca asistent social la o fundație care sprijină persoanele vârstnice.

Este foarte fericită că a întâlnit echipa noastră în urmă cu 4 ani. A învățat să aibă încredere în sine, să vorbească în public, să fie mai deschisă și mai curajoasă.

Vrea să ajungă cel mai bun asistent social, să îi ajute pe toți cei care au nevoie. Inspirația în acest sens a venit de la asistentul social care s-a ocupat de cazul ei. În același timp vrea să își urmeze pasiunea pentru fotografie și chiar să facă un vlog.

Iulia – ‘Vreau să fiu psiholog, să ajut cât mai mulți oameni!’

Iulia are 17 ani, este în clasa a XII-a și locuiește în Vaslui, într-un centru de plasament. A intrat în sistemul de protecție a copilului de la vârsta de 9 ani și, chiar dacă nu a fost ușor, de fiecare dată când a vrut să renunțe la școală a fost susținută de managera de caz. Iulia o consideră pe aceasta la fel de apropiată precum o mama.

Întâlnirea cu noi a ajutat-o să descopere ce vrea să facă în viitor, cu ajutorul consilierilor vocaționali. A învățat să-și gestioneze bugetul la atelierele de educație financiară și și-a dezvoltat abilități de comunicare și socializare în cadrul atelierelor de dezvoltare profesională.

Cea mai mare dorință a Iuliei este să ajute cat mai mulți oameni, mai ales pe copiii din sistemul de protecție. Își dorește să devină psiholog.

Paul – ‘Nu vreau sa plec din țară, vreau să contribui la dezvoltarea ei’

Paul este un tânăr ambițios, care a crescut într-un sat din județul Vaslui, doar cu mama. Chiar dacă în clasa a 8-a a rămas corigent la matematică, în liceu s-a ambiționat și a obținut locul I la Olimpiada Națională de Agricultură. Are 20 de ani și este student la Facultatea de Agricultură din Iași, în anul al II-lea.

Folosește tot ce a învățat la atelierele noastre în viața de zi cu zi. După ce a participat la atelierele de educație financiară, a început să studieze aprofundat bursa de valori și chiar să investească.

Paul își dorește să se înscrie la doctorat și să predea studenților folosind tehnici experimentale. Consideră că tinerii români pot inova agricultura, un domeniu fundamental al României. Speră să ajungă cercetător la Academia Română.

Iuliana – ‘Vreau să-mi construiesc o mașină de raliu‘

Iuliana a crescut în plasament familial, la bunicii ei, iar acum, la 22 de ani, a hotărât să-și ia viața în propriile mâini și să iasă din sistemul de protecție a copilului. Iuliana a terminat licența cu 10.

A intrat în familia The Social Incubator în timpul pandemiei. Atelierele de gestionare emoțională și de yoga i-au prins foarte bine în perioada în care viața noastră s-a schimbat cu totul. S-a împrietenit cu mentora ei, Cristina, pe care a cunoscut-o într-unul din programele noastre.

Cele mai mari dorințe ale Iulianei sunt să-și ia carnetul, să-și construiască o mașină de raliu și să participe la cursa de la Poiana Brașov. Iuliana își dorește o carieră în domeniul nutriției.

Larisa – ‘Studiile sunt foarte importante pentru mine‘

Larisa are 24 de ani și a intrat în sistemul de protecție a copilului la 12 ani, când a mers și pentru prima dată la școală. În prezent studiază Informatică Economică la Universitatea ‘Petrol-Gaze‘ Ploiești și își propune să urmeze și cursurile de la master.

Consideră că a evoluat mult de când a intrat în familia The Social Incubator, acum 4 ani, atât pe plan personal, cât și din punct de vedere profesional.

Cele mai fericite momente din viața Larisei sunt legate de studii: promovarea examenului de Bacalaureat și admiterea la facultate. Cel mai mare vis al ei este să găsească un job care să îi placă și să facă o carieră din asta.

La aniversarea de 8 ani a asociației, tinerii ne-au transmis gândurile lor, ne-au vorbit despre cum am intervenit în viețile lor și ce planuri de viitor au.