ResponsABIL editia a IV-a
Asociația The Social Incubator și echipa KRUK România lansează ResponsABIL, ediția a IV-a

ResponsABIL, programul educațional dedicat dezvoltării independenței și responsabilității financiare a tinerilor din medii vulnerabile, susținut de echipele KRUK România și Asociația The Social Incubator, continuă cu cea de-a patra ediție.

Prin ResponsABIL, Asociația The Social Incubator și KRUK România sprijină, în 2022, 60 de tineri din sistemul de protecție, cu vârste cuprinse între 16 – 24 de ani, din județele Prahova și Dâmbovița. Programul educational propus este menit să îi ajute pe beneficiari să preîntâmpine situații de risc, prin cultivarea abilităților care îi pot ajuta să ia decizii de viață cât mai corecte – cum sunt încrederea în sine și educația financiară. Capabilitățile astfel dobândite îi pot susține atât în performanța școlară, prin creșterea promovabillității sau prevenirea abandonului școlar, precum și integrarea în mediul profesional.

Prin activitățile din cadrul ResponsABIL, tinerii ajung la un nivel mai mare al încrederii în sine, au o motivație mai puternică și fac progrese remarcabile în domeniile independență financiară și angajabilitate.

Tinerii vor participa la ateliere de educație financiară și la activități de dezvoltare personală. Activitățile ResponsABIL 2022 includ, pe lângă atelierele tematice, un eveniment online “Ziua Carierei”, cu  invitați din domenii  diverse de activitate, vizite exploratorii la potențiali angajatori, provocări practice, dar și premii pentru implicare.

În edițiile anterioare, 161 de tineri din medii vulnerabile, din județele Timiș, Olt și Vaslui au fost sprijiniți în procesul de integrare socio-profesională. Tinerii au participat la ateliere online cu provocări și au câștigat premii (abordare tip “gamification”), menite să îi încurajeze în procesul de învățare. De asemenea, au participat la ateliere de educație financiară, dezvoltare personală și profesională.

“Această nouă ediție a proiectului ResponsABIL ne provoacă să le propunem tinerilor metode actuale de învățare, de tipul “gamification”, care au avut rezultate foarte bune și la ediția anterioară.

Ne bucurăm de sprijinul și încrederea constantă pe care ni le acordă KRUK România. Un parteneriat de cursă lungă ne asigură cadrul în care The Social Incubator poate concepe noi metode de intervenție și poate sprijini mai mulți tineri din categorii de risc să aibă șansa unui viitor demn prin muncă”, a declarat Adriana Preda, director executiv al Asociației The Social Incubator.

“Tranziția către o viață independentă este o provocare pentru orice tânăr din România. La început de drum, ai nevoie de tot sprijinul de care poți beneficia iar acești tineri talentați merită să aibă acces la una dintre cele mai valoroase resurse pentru ei: educația financiară, care le va permite să aibă tot ceea ce își doresc, de la sănătate, propria sursă de venituri, timp liber, familie, încredere în propriile forțe. Când faci primul pas în circuitul financiar, cel mai important este să planifici cheltuielile, să înveți să le gestionezi. Iar al doilea pas este tot planificarea.

Este, pentru noi, o mare onoare să îi cunoaștem pe acești tineri care, înainte de toate, aleg să participe, să învețe, pun întrebări, se fac auziți. Au înțeles că viitorul lor depinde de ei și că, atunci când cer ajutorul, cineva este întotdeauna acolo să ofere”, explică Cosmina Marinescu, Director General KRUK România.

Innomate
Asociația The Social Incubator anunță finalizarea proiectului “Innomate - Inovație pentru Viitor”

Prin “InnoMate – Inovație pentru viitor”, proiectul-pilot finanțat de Fundația United Way România și implementat de Asociația The Social Incubator, tineri aflați în dezavantaj socio-economic, în situație de vulnerabilitate socială sau cu dificultăți școlare, și-au dezvoltat competențele și abilitățile necesare pentru creșterea șanselor de angajare și planificarea unui drum profesional.

123 de tineri au beneficiat de servicii de consiliere în carieră, si-au identificat abilitățile transferabile și interesele profesionale.
70 de tineri au participat la “Clubul de Antreprenoriat” iar 26 de tineri, organizați în șase echipe, au participat la concursul de idei de antreprenoriat.
Prin programa “Innokit”, 13 cadre didactice au beneficiat de cursul de formare și, ulterior, au lucrat cu elevii pentru dezvoltarea spiritul de inițiativă și a competențele antreprenoriale.
12 cadre didactice au participat la cursul de specializare în ocupația de consilier vocațional.
Proiectul a atras 17 voluntari care s-au implicat în activitățile cu tinerii.

“InnoMate – Inovație pentru viitor” s-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2021, în trei licee din zona București – Ilfov: Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” Buftea, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, București, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” București.

Prin acest proiect, Asociația The Social Incubator și Fundația United Way România au pus în practică obiectivul comun de a ajuta tinerii din medii defavorizate să își cunoască potențialul și de a începe explorarea perspectivelor profesionale.

“Suntem încântați de oportunitatea întâlnirii colegilor de la United Way, de a căror susținere ne-am bucurat pe parcursul derulării proiectului. Este începutul unei frumoase colaborări. Despre beneficiarii “InnoMate – Inovație pentru viitor” pot spune că sunt tineri implicați și preocupați de viitor, care au beneficiat de cunoștințele transferate chiar de profesorii lor și de inspirația insuflată de antreprenorii cu care au interacționat. Tinerii din proiectul “InnoMate – Inovație pentru viitor” ne-au dat speranța de mai bine și credem că investiția în viitorul lor profesional aduce un mare plus în societate.”, a declarat Adriana Preda, director executiv al Asociației The Social Incubator.

“Pentru rezultate cu adevărat bune în lucrul cu tinerii, ne-am îndreptat atenția atât asupra beneficiarului direct, elevii de liceu, cât și asupra cadrelor didactice. Printr-o curriculă dedicată și cursuri de formare le-am oferit profesorilor noi instrumente de lucru și comunicare cu tinerii din medii vulnerabile. Am convingerea că în acest mod am reușit, impreună cu colegii de la Social Incubator, să deschidem orizonturile acelor tineri cu potențial încă nedescoperit”, a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.”

Despre Asociația The Social Incubator
Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor defavorizaţi din România prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.
Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor defavorizate.

În 7 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 42 de proiecte implementate în 28 de județe, 8724 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1619 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.

Despre United Way România
United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.500 de donatori individuali, 37 de donatori majori și peste 100 de companii.

Construim destine - NEPI
Asociația The Social Incubator și NEPI Rockcastle lansează „Construim Destine”, ediția a-III-a

„Construim Destine”, proiectul care își propune integrarea în societate a 90 de tineri aflați în situații de risc, din județele Neamț, Mehedinți, Mureș, susținut de NEPI Rockcastle și implementat de Asociația The Social Incubator, continuă cu cea de-a treia ediție.

Tinerii care iau parte la activitățile din proiect sunt fie instituționalizați, fie provin din familii cu un nivel scăzut al veniturilor sau din familii monoparentale. Ei se confruntă în mod curent cu o serie de aspecte, care îi pot deturna de la un parcurs profesional și de la o viață independentă, susținută prin muncă: lipsa unui sprijin real (emoțional și financiar) din partea familiei sau a tutorelui legal, nivelul scăzut al încrederii în sine, dificultățile de exprimare, dificultățile de adaptare în societate, abandonul școlar.

Prin proiectul „Construim Destine”, Asociația The Social Incubator implică 90 de tineri în activități care vizează orientarea în carieră și identificarea parcursului profesional, explorarea oportunităților de carieră și creșterea gradului de angajabilitate.
Astfel, în perioada aprilie-decembrie 2022, tinerii iau parte la o serie de activități specifice menite să îi direcționeze către integrarea profesională, alături de reprezentanții centrelor comerciale: Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Târgu Mureș și Severin Shopping Center.

Social Financial Trophy
Social Financial Trophy, turneul de tenis în scop caritabil, destinat instituțiilor financiar-bancare, se pregătește de start

Între 6 și 8 mai la București, se desfășoară Social Financial Trophy, turneul de tenis caritabil al instituțiilor din domeniul financiar-bancar. Echipele de jucători amatori de tenis, înscrise de instituțiile financiar-bancare la turneu, își dispută cupa turneului, iar partidele sunt găzduite de Pescariu Sports&Spa, partenerul oficial al evenimentului.

Social Financial Trophy, organizat de Asociația The Social Incubator și de Social Finance Association, este turneul de tenis caritabil dedicat sprijinirii antreprenorilor sociali, aflați la început de drum. Antreprenoriatul social poate aduce lumea business-ului mai aproape de oameni, iar antreprenorii sociali sunt vizionarii care fac lucrurile diferit.

Prin participarea la Social Financial Trophy, amatorii de tenis contribuie la integrarea socio-profesională a tinerilor din medii vulnerabile. Cu fondurile obținute, va fi inițiat un proces de mediere și integrare pe piața muncii în meseria de croitor, în cadrul RetușArt, inițiativa de tip întreprindere socială a Asociației The Social Incubator.
Prin atragerea unor resurse în cadrul turneului, Social Finance Association va facilita accesul la finanțare pentru antreprenorii sociali, aflați la început de drum. Ei vor avea susținerea unui consultant pentru elaborarea business planului și aplicarea la instrumente financiare dedicate.

Sistemul de joc de la Social Financial Trophy se bazează pe un tablou eliminatoriu format din 24 de echipe, iar finala mare este arbitrată în scaun. Un meci constă într-un set cu tiebreak la 6-6.

Match Mentor la bilantul final
Match MEntor își face bilanțul după trei ani de activitate

Timp de trei ani, 172 de tineri din medii vulnerabile, preponderent din sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, au fost susținuți pe parcursul integrării sociale și profesionale, prin Match MEntor, programul organizat de Asociația The Social Incubator și susținut prin Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Principalele obiective ale Match MEntor s-au concentrat pe identificarea intereselor profesionale  ale tinerilor, prin intermediul discuțiilor individuale cu mentorii și prin consiliere vocațională, și pe creșterea gradului de angajabilitate și integrare profesională  a tinerilor, prin intermediul sprijinului personalizat.

Conceptul Match MEntor s-a bazat în mare măsură pe mentorat și a adus împreună tineri și specialiști din diverse domenii de activitate, care să îi susțină moral și să îi îndrume către o viitoare meserie.

În total, 180 de mentori s-au înrolat în Match MEntor. Aceștia le-au oferit tinerilor susținere constantă, i-au motivat să își continue sau finalizeze studiile, au lucrat mult cu tinerii pentru creșterea încrederii în sine și proiectarea perspectivelor profesionale individuale, potrivite înclinațiilor și abilităților lor.